Înconjurat de pădurile din Retezat, lacul aflat la poalele vârfurilor înzăpezite ale masivului oferă privelişti spectaculoase. Barajul său a fost inaugurat în 16 aprilie 1986, după 11 ani în care s-a muncit la construcţia lui.

La amenajarea lacului de acumulare, zeci de kilometri de galerii au fost săpaţi în munte, pentru a devia cursul pâraielor din Retezat spre lacul de acumulare. Iniţial s-a prevăzut captarea a 21 de afluenţi cu un debit mediu total de 5,13 metri pe secundă. La intervenţia Academiei Române, s-a renunţat la nouă captări, rămânând un debit mediu de 3,80 metri pe secundă. Cele 12 pâraie captate sunt: Lanciţiu, afluent Râu Bărbat, Râu Barbat, Râul Alb, Parosul Mic, Paros, Beagu, Obârşia Nucşoarei, Nucşoara, Ciurila, afluent Râuşor şi Râuşor. Un tronson al aducţiunii Râuşor – Gura Apelor are o lungime de 13.780 metri şi trece prin munte, pe sub Rezervatia Ştiinţifică Gemenele – Retezat, informa Hidroconstrucţia.

Lacul de acumulare Gura Apelor are o adâncime maximă de peste 160 de metri, iar barajul lui are o lungime de 464 de metri şi o înălţime de 168 de metri. Situat la cota 1.000 faţă de nivelul mării, barajul construit din aroncamente (bolovani şi pietriş), grohotiş, argilă, granit, roci stâncoase are o lăţime la bază de peste 550 de metri, iar la coronament de 12 metri. La acea vreme, era considerat cel mai mare baraj de anrocamente şi miez de argilă din Europa. Drumul care îl traversează îi duce pe turişti la Poiana Pelegii, locul de pornire ale mai multor trasee turistice din Parcul Naţional Retezat.

Lacul Gura Apelor, iarna
Lacul Gura Apelor, decembrie 2017
Lacul Gura Apelor, primăvara

Facebook Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here