• Ruinele bisericii medievale de piatră, aflate pe fundul lacului Cinciş, adăpostesc, potrivit legendei, locul de veci al mamei lui Ioan de Hunedoara.

Lacul Cinciş şi barajul său au fost create la începutul anilor ’60, iar pentru a face loc amenajării hidrografice – rezervorul uriaş de apă al Hunedoarei şi al combinatului siderurgic – au fost inundate satele Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni. Localnicii au fost strămutaţi pe dealul în care avea să fie clădit noul sat Cinciş – Cerna, lăsând în calea apelor vetrele unora dintre cele mai vechi aşezări din împrejurimile Hunedoarei.

Împreună cu casele, drumurile şi cimitirele satelor de pe valea Cernei au fost înghiţite de ape trei biserici. Cea mai faimoasă dintre ele, biserica de zid din Cinciş, data din prima parte a secolului al XV-lea şi ar fi fost ridicată de cnejii locali, rude cu Ioan de Hunedoara. O legendă spune că aici ar fi fost înmormântată Elisbeta Morzsinai (Morzsina / Margina / Murşina), mama lui Ioan de Hunedoara. Alţi istorici au susţinut că aceasta ar fi fost îngropată lângă o veche biserică din satul Teliuc, învecinat Cincişului, dispărută la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Continuarea pe adevarul.ro.

Facebook Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here