• În faţa bisericii romano-catolice ruinate, întinderea de apă s-a transformat într-una de nămol, prin mijlocul căreia şerpuieşte râul Cerna.

După mai multe luni secetoase, un covor de vegetaţie a luat locul luciului de apă, iar pâlcurile de stuf şi tufe conturează cursul Cernei, ale cărei ape repezi înaintează încă aproape 500 de metri înainte de a se preface în lac. Până în anii ’60, când a fost înfiinţat Lacul Cinciş, râul izvorât din Munţii Poiana Ruscă traversa în aceeaşi zonă satul Baia Craiului. Îşi urma apoi cursul prin satele Moara Ungurului, Cerna şi Cinciş, ajungând în Teliuc şi Hunedoara în drumul ei spre valea Mureşului.

În primele decenii după amenajarea lacului de acumulare, în faţa bisericii turiştii puteau ajunge cu vaporaşul şi chiar puteau intra în interiorul acesteia cu bărcile. Urmele vremurilor în care biserica se afla parţial sub ape se văd întipărite pe zidurile ei. Anii secetoşi, acumulările de nămol şi aluviuni au făcut însă ca apa să nu mai ajungă la biserica abandonată pe mal.

Facebook Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here